Pályázatunkról
A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad a Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. 2014-ben a lakosság 55%-ának állt fenn krónikus betegsége. Legelterjedtebbek a magas vérnyomás (31%), a derék- vagy hátfájás (21%) és a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá jelentős megbetegedések még az allergia (12%) és a lakosság 8%-át érintő cukorbetegség. A magyar felnőtt lakosság több, mint fele túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiatal nők 23%-a, a fiatal férfiak 40%-a szenved ettől a problémától. Az életkor előrehaladtával ez az arány egyre nő, a középkorú nők 53%-a, a középkorú férfiak 72%-a, valamint az idősebb nők 65%-a és az idősebb férfiak 72%-a túlsúlyos vagy elhízott. A felnőtt lakosság 20%-a mindennapi tevékenysége során mérsékelten korlátozott, 9,2%-a súlyosan korlátozott. A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a nem megfelelő táplálkozásra, valamint a helytelen (ülő, fizikailag inaktív) életmódra, ezért a lakosság egészségmagatartásában jelentős javulást kell elérni, és ehhez biztosítani szükséges a megfelelő fizikai-, társadalmi-, gazdasági- és jogi környezetet, és mindenki számára elérhető, érthető hiteles információt. Az egészség fejlesztésének és az egészségmagatartásból eredő hátrányok csökkentésének egyik fontos módszere a tudatos táplálkozás és az egészséges életstílus, életmód kialakítása.
A projekt tervezése során hangsúlyos feladatnak tekintettük, hogy a jövőben az oktatási intézményeket, legfőképpen a Bajnai Simor János Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Tagiskoláját hatékonyan tudja támogatni, elvégezni, a kulturális és helyi értékek közvetítését, legfőképpen a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést célzó kezdeményezéseket.
A projekt alapvető célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.
A projekt konkrét célja a gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozással kapcsolatos magatartásformák népszerűsítése. A családok egészséges életvitellel, életvezetéssel összefüggő szemléletformálása. Ehhez nélkülözhetetlen azon kulcskompetencia-összetevők kialakítása, fejlesztése. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás alakítása a gyerekkorban, amelyek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. A gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgásának, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásának fejlesztése, amely hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.
A testi és lelki egészséghez való jog érvényesülésének segítése, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával.
A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása
Hosszabb távon - a projekt célja egy egészségesebb generáció létrejöttének megalapozása, hogy az egészséges életmód kialakításával, az egyéni életminőség javításával, az interperszonális és szociális kapcsolatok fejlesztésével az egészséges táplálkozás a mindennapok részévé váljon.
A program kedvezményezettjeinek körét heterogén szociális mutatók, széleskörű szükségletek jellemzik. Ennek okán több - eltérő életkori sajátosságokkal rendelkező célcsoportot határoztunk meg.
Az elsődleges célcsoport, akikre irányul a program:
a.) Fiatalabb korosztályhoz tartozók: A köznevelésben résztvevő gyermekek, akik helyben járnak iskolába, Nagysápon élnek (legkevesebb: 108 fő); a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek.
b.) Aktív korúak csoportja
A köznevelésben résztvevő gyermekek családtagjai;
Bizonyos programelemek lehetőséget biztosítanak a lakosság, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevő fiatalokra, valamint a hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetűek, az egészségügyi rizikócsoportba tartozók körére
c.) Az előbbiekkel kapcsolatban lévő szakemberek
A közétkeztetésben dolgozó szakemberek, az iskolás gyerekekkel foglalkozó pedagógusok
Másodlagos célcsoport, akik a projekt eredményeiből profitálhatnak: a helyi együttműködő intézmények, a pályázó partnerei, programok megvalósítói. Tágabb célcsoport, projekt eredményeit megismerő, jó gyakorlatait átvevő szakmai szervezetek, intézmények, szolgáltatók szakemberei, munkatársai.
A projekt konkrét célja
A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozással kapcsolatos magatartásformák népszerűsítése.
A családok egészséges életvitellel, életvezetéssel összefüggő szemléletformálása. Ehhez nélkülözhetetlen azon kulcskompetencia-összetevők kialakítása, fejlesztése.
A kiegyensúlyozott táplálkozás, az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás alakítása a gyerekkorban, amelyek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre.
A gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgásának, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásának fejlesztése, amely hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.
A testi és lelki egészséghez való jog érvényesülésének segítése, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával.
A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása
Hosszabb távon - a projekt célja egy egészségesebb generáció létrejöttének megalapozása, hogy az egészséges életmód kialakításával, az egyéni életminőség javításával, az interperszonális és szociális kapcsolatok fejlesztésével az egészséges táplálkozás a mindennapok részévé váljon.
A projektünk által biztosított tevékenységek négy csoportba sorolhatók:
Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében
Ivókút létrehozása, működtetése
Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében
Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében
Választható tevékenységek.

