Pályázatunkról

A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad a Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. 2014-ben a lakosság 55%-ának állt fenn krónikus betegsége. Legelterjedtebbek a magas vérnyomás (31%), a derék- vagy hátfájás (21%) és a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá jelentős megbetegedések még az allergia (12%) és a lakosság 8%-át érintő cukorbetegség. A magyar felnőtt lakosság több, mint fele túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiatal nők 23%-a, a fiatal férfiak 40%-a szenved ettől a problémától. Az életkor előrehaladtával ez az arány egyre nő, a középkorú nők 53%-a, a középkorú férfiak 72%-a, valamint az idősebb nők 65%-a és az idősebb férfiak 72%-a túlsúlyos vagy elhízott. A felnőtt lakosság 20%-a mindennapi tevékenysége során mérsékelten korlátozott, 9,2%-a súlyosan korlátozott. A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a nem megfelelő táplálkozásra, valamint a helytelen (ülő, fizikailag inaktív) életmódra, ezért a lakosság egészségmagatartásában jelentős javulást kell elérni, és ehhez biztosítani szükséges a megfelelő fizikai-, társadalmi-, gazdasági- és jogi környezetet, és mindenki számára elérhető, érthető hiteles információt. Az egészség fejlesztésének és az egészségmagatartásból eredő hátrányok csökkentésének egyik fontos módszere a tudatos táplálkozás és az egészséges életstílus, életmód kialakítása.

A projekt tervezése során hangsúlyos feladatnak tekintettük, hogy a jövőben az oktatási intézményeket, legfőképpen a Bajnai Simor János Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Tagiskoláját hatékonyan tudja támogatni, elvégezni, a kulturális és helyi értékek közvetítését, legfőképpen a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést célzó kezdeményezéseket.

A projekt alapvető célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

A projekt konkrét célja a gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozással kapcsolatos magatartásformák népszerűsítése. A családok egészséges életvitellel, életvezetéssel összefüggő szemléletformálása. Ehhez nélkülözhetetlen azon kulcskompetencia-összetevők kialakítása, fejlesztése. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás alakítása a gyerekkorban, amelyek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. A gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgásának, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásának fejlesztése, amely hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.

 A testi és lelki egészséghez való jog érvényesülésének segítése, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával.

 A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása


Hosszabb távon - a projekt célja egy egészségesebb generáció létrejöttének megalapozása, hogy az egészséges életmód kialakításával, az egyéni életminőség javításával, az interperszonális és szociális kapcsolatok fejlesztésével az egészséges táplálkozás a mindennapok részévé váljon.

A program kedvezményezettjeinek körét heterogén szociális mutatók, széleskörű szükségletek jellemzik. Ennek okán több - eltérő életkori sajátosságokkal rendelkező célcsoportot határoztunk meg.

Az elsődleges célcsoport, akikre irányul a program:

a.) Fiatalabb korosztályhoz tartozók: A köznevelésben résztvevő gyermekek, akik helyben járnak iskolába, Nagysápon élnek (legkevesebb: 108 fő); a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek.

b.) Aktív korúak csoportja

 A köznevelésben résztvevő gyermekek családtagjai;

 Bizonyos programelemek lehetőséget biztosítanak a lakosság, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevő fiatalokra, valamint a hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetűek, az egészségügyi rizikócsoportba tartozók körére

c.) Az előbbiekkel kapcsolatban lévő szakemberek

 A közétkeztetésben dolgozó szakemberek, az iskolás gyerekekkel foglalkozó pedagógusok


Másodlagos célcsoport, akik a projekt eredményeiből profitálhatnak: a helyi együttműködő intézmények, a pályázó partnerei, programok megvalósítói. Tágabb célcsoport, projekt eredményeit megismerő, jó gyakorlatait átvevő szakmai szervezetek, intézmények, szolgáltatók szakemberei, munkatársai.


A projekt konkrét célja

  • A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozással kapcsolatos magatartásformák népszerűsítése.

  • A családok egészséges életvitellel, életvezetéssel összefüggő szemléletformálása. Ehhez nélkülözhetetlen azon kulcskompetencia-összetevők kialakítása, fejlesztése.

  • A kiegyensúlyozott táplálkozás, az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás alakítása a gyerekkorban, amelyek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre.

  • A gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgásának, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásának fejlesztése, amely hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.

  • A testi és lelki egészséghez való jog érvényesülésének segítése, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával.

  • A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása

Hosszabb távon - a projekt célja egy egészségesebb generáció létrejöttének megalapozása, hogy az egészséges életmód kialakításával, az egyéni életminőség javításával, az interperszonális és szociális kapcsolatok fejlesztésével az egészséges táplálkozás a mindennapok részévé váljon.


A projektünk által biztosított tevékenységek négy csoportba sorolhatók:

  • Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében

  • Ivókút létrehozása, működtetése

  • Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében

  • Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében

  • Választható tevékenységek.


© 2018 - 2019 Menő Menza Nagysáp. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el